www.tvioannina.gr
001 1 39
ΙΩΑΝΝΙΝΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό η οικία Φρόντζου – Από τα λιγοστά σωζόμενα κτήρια των Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

ις πόρτες του στο κοινό μετά από τέσσερις δεκαετίες, ως μουσειακός χώρος πλέον, άνοιξε η οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου, ένα από από τα λιγοστά σωζόμενα κτήρια του Μεσοπολέμου στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η οικία αυτή, γεμάτη συμβολισμούς λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, που βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο στην καρδιά της πόλης.

Η «Οικία» του Κωνσταντίνου Φρόντζου, όπου έζησε εκεί μέχρι τον θάνατο του, το 1986, είναι διώροφη και κατασκευάσθηκε την περίοδο 1936-1937. Διαθέτει εξωτερική και εσωτερική αυλή.

Ο χαρακτηριστικός διάκοσμος των επιμέρους δωματίων, συνδυάζεται με την παραδοσιακή επίπλωση και την έκθεση σημαντικών έργων Τέχνης, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πίνακες του Κενάν Μεσαρέ. Σε ιδιαίτερο χώρο, εκτίθενται οι υφαντές ενδυμασίες της συζύγου του Κωνσταντίνου Φρόντζου Αμαλίας, οι οποίες αξιοποιούν στοιχεία αστικής φορεσιάς των δεκαετιών 1960 και 1970.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΜΙΑΧ καθηγητή Πέτσιο, το οίκημα, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο, «θα είναι ελευθέρως προσβάσιμο στο κοινό και με την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιδιώκεται να καταστεί ένας χώρος πολιτισμικής διάδρασης και επικοινωνίας με την ιστορικότητα της συντελούμενης πνευματικής δημιουργίας».

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Φρόντζος

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος γεννήθηκε το 1904 στην Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων και έφυγε από την ζωή το 1986. Διετέλεσε βουλευτής Ιωαννίνων κατά τις περιόδους 1955-1958, 1958-1962, με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και μετείχε ενεργώς στα δρώμενα ως πολιτευτής, με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Θεμιστοκλή Σοφούλη την περίοδο 1931-1952, καθώς και με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964.Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων.

Υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και του θυγατρικού της Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο αποβλέπει με τη λειτουργία του, στην επιστημονική έρευνα της πνευματικής Ιστορίας της Ηπείρου και των σχέσεων της, με την ευρωπαϊκή παράδοση των ιδεών και των νοοτροπιών.

Ο Κωνσταντίνος Φρόντζος κληροδότησε στο ΙΜΙΑΧ, εκτός από την πλούσια σε Παλαίτυπα και Αρχεία Βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο κτίριο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το Λαογραφικό Μουσείο και την «Οικία» του, η οποία ανακαινίσθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και εγκαινιάσθηκε στις 27 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρο της Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Η βούληση του Κωνσταντίνου Φρόντζου, όπως την ορίζει στη διαθήκη του, ήταν να λειτουργήσει η Οικία του, ως Μουσείο, αφιερωμένο στην μνήμη της μητέρας του Πηνελόπης και να αποτελεί ενιαίο, από την άποψη του περιεχομένου των εκθεμάτων, σύνολο με το ήδη υφιστάμενο Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ο ίδιος δημιούργησε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας και πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ Κωνσταντίνος Πέτσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου

diktio diktio

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση σε Γιάννινα και Ελεούσα

diktio diktio

Γενική κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

diktio diktio

Market Pass: Συνεχίζονται οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούχοι της ενίσχυσης

diktio diktio

Ιωάννινα: Συνελήφθη για κλοπή και αρχαιότητες

diktio diktio

Αξιοσημείωτη η φετινή χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια των Ιωαννίνων

diktio diktio