www.tvioannina.gr
Agios Georgios Romaikoidragogeio 1 Pqmq0b892ioqzszalqdomrv13tgv0esa8vcx4h5sjc (1)
ΕΛΛΑΔΑΙΩΑΝΝΙΝΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απένταξη με… πιθανότητες για το μεγάλο έργο ύδρευσης- Η απάντηση Σταϊκούρα!

Κοινοποίηση

Απένταξαν από το Ταμείο Ανάκαμψης το έργο ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας για να προστατεύσουν το ελληνικό δημόσιο!!! Αυτή την απάντηση έδωσε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταικούρας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας!

Το έργο αρχικά είχε κριθεί ώριμο από το Υπουργείο. Εντάχθηκε με προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων ευρώ, δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε και ανάδοχος!

Στη συνέχεια όμως απεντάχθηκε με αποτέλεσμα να μένει μετέωρο, αφού στην απάντηση του Υπουργού το μόνο που αναφέρεται είναι ότι θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Προκαλεί εντύπωση ότι ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ομολογεί ότι το έργο απεντάχθηκε με… πιθανότητες.. Με την πιθανότητα μη ολοκλήρωσή τους στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης!

«Το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, λαμβάνοντας υπ’ όψη τόσο τα δεδομένα, όσο και τον συγκεκριμένο απώτατο χρόνο ολοκλήρωσης των δράσεων που ορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – ο οποίος είναι ο Δεκέμβριος του 2025 -, προχώρησε στη λήψη της απόφασης περί απένταξης από το ΤΑΑ του έργου της δράσης 16898, με απόλυτο σκοπό την προστασία του Ελληνικού Δημοσίου και την αποφυγή εμπλοκής του κατά την λήξη του προγράμματος του ΤΑΑ (Δεκέμβριος 2025) σε δυσάρεστες συνέπειες, στην – πιθανή με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας- περίπτωση μη επίτευξης ολοκλήρωσης του έργου κατά τον χρόνο που θέτει και προϋποθέτει ως κριτήριο επιλεξιμότητας το ΤΑΑ.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τη δεδομένη και εξαιρετική σημασία υλοποίησης του έργου αυτού, υπογραμμίζεται ότι παραμένει υψηλά στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και δρομολογείται η υλοποίησή του κατά προτεραιότητα. Μάλιστα, ήδη έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για εξεύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ μέσω σχετικής αλληλογραφίας με το Υπουργείο Οικονομικών» αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού!

Ο Κώστας Μπάρκας

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργού ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας προχώρησε σε μία αιχμηρή δήλωση. Σ’ αυτή αναφέρει:

Προκαλούν τουλάχιστον απορία οι αιτιάσεις του Υπουργού για τους λόγους για τους οποίους απεντάχθηκε το έργο ύδρευσης Πρέβεζας, Λευκάδας και Άρτας (και μέρους της Αιτωλοακαρνανίας) ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα έργο που ενώ δημοπρατήθηκε και ανακηρύχθηκε ανάδοχος, τώρα με την δικαιολογία ότι κάποιες «λοιπές ενέργειες» εμφάνισαν καθυστερήσεις συγκριτικά με τον αρχικό εκτιμηθέντα απαιτούμενο χρόνο απεντάσσεται από τις δράσεις του Ταμείου. Αυτές οι απροσδιόριστες από τον Υπουργό «λοιπές ενέργειες» αποτελούν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ίδιο, ώστε να μην παραδοθεί το έργο στον χρόνο που ορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προγραμματίσει την ολοκλήρωση ενός έργου που από το περασμένο καλοκαίρι έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος του; αν ισχύουν οι αιτιάσεις του Υπουργού Υποδομών, για ένα έργο ζωτικής σημασίας για μια ολόκληρη περιοχή, δεν μπορούσε έγκαιρα να διαβλέψει τις εν λόγω «λοιπές ενέργειες»; Και εν τέλει, πόσο σπουδαίες είναι αυτές οι «λοιπές ενέργειες» που οδήγησαν στην απένταξη ενός τόσο σπουδαίου έργου;

Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών απεντάσσει ένα έργο που προετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια με τη δικαιολογία μήπως δεν προλάβει να ολοκληρωθεί έγκαιρα. Δεν θα προλάβει λοιπόν ένα έργο που προετοιμάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και δύο χρόνια και θα προλάβουν να ολοκληρωθούν στον ίδιο χρόνο τα έργα στην Θεσσαλία, μια τραγωδία που έγινε το φετινό Φθινόπωρο, που τώρα εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και για τα οποία δεν έχουν καν γίνει οι απαιτούμενες μελέτες;

Με τα όσα γίνονται στη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, στον δρόμο Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, τώρα στην απένταξη του έργου ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, καθώς και στην παραίτηση από μια σειρά από άλλες βασικές υποδομές στον Νομό, σε Υγεία, σε Παιδεία, κλπ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει ως δεύτερης κατηγορίας τους πολίτες του Νομού Πρέβεζας.

Πηγή: epirus.post.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πρώτη μετεκλογική συνάντηση του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής»

diktio diktio

Τρόμος στα Ιωάννινα – Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αμαξιού και «καρφώθηκε» σε τζαμαρία καταστήματος

diktio diktio

Ιωάννινα: Τα Ελευθέρια της πόλης τιμά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

diktio diktio

Ιωάννινα: Ξεκινά η ανάπλαση στο πάρκο Πυρσινέλλα

diktio diktio

Προχωρά ο διαγωνισμός για το οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά – Ποια εταιρεία μειοδότησε

diktio diktio

Ιστορική μέρα για τα Ιωάννινα – Εγκρίθηκε το Κλιματικό Σύμφωνο

diktio diktio