Επιδιώκουν να «συνοδέψουν» νεαρούς πρόσφυγες στα πρώτα τους βήματα προς την ενηλικίωση ως συνετοί σύμβουλοι και φίλοι, όπως οι μέντορες. Πολλές τέτοιες μεντορικές σχέσεις δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα στο πλαίσιο των προγραμμάτων καθοδήγησης (mentoring) που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ από το 2018 συμπράττοντας με διάφορες οργανώσεις.
Τα δύο προγράμματα mentoring που υλοποιήθηκαν από την ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα απευθύνονταν σε ανήλικους ασυνόδευτους και νέους ως 21 ετών πρόσφυγες, για να διευκολύνουν την κοινωνική τους ένταξη μέσα από διαδικασία προσωπικής σχέσης που ενθαρρύνει, συμβουλεύει, δικτυώνει με ασφάλεια τον έφηβο ή την έφηβη στα πρώτα βήματα προς την ενηλικίωση.
Αρχικά, από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2022, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα RΕ-GENERATIONS στοχεύοντας στην ενίσχυση της υποστήριξης σε νεαρούς υπηκόους τρίτων χωρών, ηλικίας 18-21, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών πολιτών (μέντορες). Συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιήθηκε σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία (DCI), στην Ισπανία (PDR) και στην Ελλάδα (ΑΡΣΙΣ). Στη διάρκεια του προγράμματος υποστηρίχθηκαν ψυχοκοινωνικά, μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις, 86 νεαροί πρόσφυγες και δημιουργήθηκαν 42 μεντορικές σχέσεις.
Τέλη Ιανουαρίου του 2024 ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα «RoAD to Adulthood», που στοχεύει στην ενίσχυση της υποστήριξης των ασυνόδευτων παιδιών και νέων ηλικίας 16-21, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: στην Ελλάδα (ΑΡΣΙΣ) η οποία έχει τον ηγετικό ρόλο στην σύμπραξη των εταίρων, στην Ιταλία (DCI), στην Ισπανία (PDR) και στην Ολλανδία (Mentoring Europe). Η ομάδα έργου παρείχε μέχρι τώρα συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε 160 σσυνόδευτα παιδιά και νέους πρόσφυγες και δημιουργήθηκαν 15 σχέσεις μεταξύ μεντόρων και νέων.
Πηγή: http://www.ertnews.gr