www.tvioannina.gr
ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 696x522
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βία κατά των γυναικών, μια θλιβερή πραγματικότητα που χρειάζεται αλλαγή

Κοινοποίηση

Το δικό της ηχηρό μήνυμα για την 25η Νοεμβρίου, τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έστειλε και φέτος η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η δημοτική σύμβουλος, Βούλα Τσίλη, στην οποία παρέστησαν επίσης οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης, Αλέκα Βακαλοπούλου, Σοφία Μαρκούλα και Βάσω Μέγα, τονίστηκαν τα ακόλουθα:

“25 Νοεμβρίου 1999 – 25 Νοεμβρίου 2023.

24 χρόνια μετά, από τότε, που είχε  ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εξακολουθεί να αποτελεί  ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο.

Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών (δηλ. του δικαιώματος στην ελευθερία, στη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπεια). Έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας. Είναι εργαλείο ελέγχου και εκφράζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της εργασίας, στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στην υποεκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις κ.ά.

Είναι ημέρα ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου, μιας και καθιστά ορατό, στο δημόσιο χώρο και λόγο, το γεγονός πως η έμφυλη βία πλήττει καθημερινά εκατομμύρια γυναίκες.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η βία μας αφορά όλους και όλες.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν την βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία ως σοβαρότατα και επικίνδυνα φαινόμενα της κοινωνίας ενώ, οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες σε όλα τα κοινωνικά θέματα. Το φαινόμενο θεωρείται ότι πάντα υπήρχε, απλά τώρα έρχεται περισσότερο στα φώτα της δημοσιότητας, καθώς περισσότερες γυναίκες τολμούν να μιλήσουν.

Η αντιμετώπιση της βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών δεν εξασφαλίζεται μόνο από την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου ή τη χάραξη πολιτικής. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που είναι ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καθήκον όλων μας για τις μελλοντικές γενιές. Η ενεργή στάση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η δράση της κοινωνίας των πολιτών και η συνεργασία μεταξύ των φορέων συμπληρωματικά με την αφύπνιση της κάθε μίας και του καθενός από εμάς είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην αποκάλυψη των φαινομένων και στην καταπολέμησή τους.

Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την κοινωνία όπου κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα θα ζει ελεύθερη, απαλλαγμένη από το φόβο, τη βία και κάθε είδους παρενόχληση.

Είναι προτεραιότητά μας η διαρκής εξασφάλιση του πλέγματος ασφάλειας και προστασίας για όλες τις γυναίκες, μέσω της συνέχισης διαμόρφωσης πολιτικών που προασπίζουν τα δικαιώματα των γυναικών και συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία, στερεότυπα και διακρίσεις.

Την περίοδο που η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» ήταν δημοτική αρχή, η Επιτροπή Ισότητας είχε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών, οργανώνοντας ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ενθαρρύνοντας τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με οποιαδήποτε μορφή βίας να βρουν το θάρρος και να το καταγγείλουν.

Με σύνθημα «δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη» ο Δήμος Ιωαννιτών βρέθηκε αρωγός στις προσπάθειες όλων των φορέων για σωστή ενημέρωση και πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Δέσμευσή μας είναι πως και τη νέα δημοτική περίοδο η δημοτική μας αρχή θα επαναφέρει τέτοιου είδους δράσεις και θα ενισχύσει την συνεργασία με όλους τους φορείς στην κατεύθυνση της άμβλυνσης τέτοιων φαινομένων.

Χρειάζονται όμως κι άλλα μέτρα, χρειάζεται κι άλλη δράση.

Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις.

Η χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων γραμμών στήριξης των γυναικών αυτών, καθώς και συμβουλευτικών κέντρων, αλλά και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων στους Δήμους της χώρας μας, θα συμβάλλει θετικά ως προς την προστασία αυτών των γυναικών.

Οι καμπάνιες και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά, δεν προστατεύουν τις κακοποιημένες και τα παιδιά τους επομένως χρειάζεται επαγρύπνηση και δράση.

Η 25η Νοέμβριου ας γίνει αφορμή για πραγματική προσφορά στις γυναίκες-θύματα.
Η εξάλειψή του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους. Είναι η κοινωνία που πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να πάψει να ανέχεται την άσκηση της βίας εναντίον των γυναικών και βέβαια να λειτουργήσει εναντίον των δραστών, όπως και εναντίον του σεξισμού και της περιφρόνησης των γυναικών

Σε αυτόν τον αγώνα οι γυναίκες και οι άντρες της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» θα είναι στην πρώτη γραμμή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ποιοι θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση τον Δεκέμβριο

diktio diktio

Κατολίσθηση στην Ασφάκα: «Αν περνούσε Ι.Χ η λεωφορείο θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα»

diktio diktio

Ιωάννινα: Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες

diktio diktio

Ιωάννινα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε έργα αρχαιολογικής έρευνας

diktio diktio

Σημαντική και συστηματική βοήθεια στους ευάλωτους συμπολίτες μας από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

diktio diktio

19χρονος από τα Ιωάννινα εξαπάτησε φαρμακοποιό στα Χανιά!!

diktio diktio