www.tvioannina.gr
Meth
ΙΩΑΝΝΙΝΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

«Εντέλλεσθε» για εφημερίες στη ΜΕΘ Αγρινίου σε ιατρούς από τα Ιωάννινα

Κοινοποίηση

«Εντέλλεσθε» από την 6η ΥΠΕ για υποχρεωτική παροχή εφημεριών στην Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Αγρινίου έλαβαν ιατροί της ΜΕΘ του ΠΓΝ Ιωαννίνων.

Το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου με τους ιατρούς να διατυπώνουν εγγράφως την αντίθεση τους με έγγραφο στην 6η ΥΠΕ.

«Η κάλυψη 10 εφημεριών το μήνα από ιατρούς διαφόρων νοσοκομείων δεν εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία της Μ.Ε.Θ. Αγρινίου», σημειώνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Τονίζεται ακόμη ότι τους τελευταίους μήνες υπηρετούσαν στη Μ.Ε.Θ. Αγρίνιου μόνο 3 ιατροί που αναγκαζόταν για τη λειτουργία της σε υπερεφημέρευση. Οι εναπομείναντες 2 ιατροί με τη λύση που δίνεται συνεχίζουν να κάνουν διψήφιο αριθμό εφημεριών με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εργασιακή εξουθένωση.

Αναλυτικά:

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ συζήτησε το έγγραφο που υπογράφουν 12 ιατροί της ΜΕΘ του ΠΓΝ Ιωαννίνων στις 26/10/2023 για την έκδοση των εντέλλεστε της 6ης ΥΠΕ για υποχρεωτική παροχή εφημεριών στην Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Οι συνάδελφοι δηλώνουν ότι η παροχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εφημεριών θα γίνει σεβαστή αφού ανήκει στα καθήκοντα τους, αλλά όπως προβλέπεται από το Ν. 3528/2007 άρθρο 25 διατυπώνουν εγγράφως την αντίθεση τους στο με Α.Π.: 64265-13/10/2023 έγγραφο της 6ης ΥΠΕ.

Θέλουμε να επισημάνουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι η κάλυψη 10 εφημεριών το μήνα από ιατρούς διαφόρων νοσοκομείων δεν εξασφαλίζει την ορθή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της Μ.Ε.Θ. του Αγρινίου για του παρακάτω λόγους:

Η εργασία ενός ιατρού σε ένα περίπλοκο περιβάλλον όπως είναι η Μ.Ε.Θ. απαιτεί μια εξοικείωση με το υπάρχοντα εξοπλισμό (αναπνευστήρες, monitor, μηχανήματα αιμοδιαδιήθησης, κ.τ.λ.) γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί σε μια εφημερία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα λαθών λόγω μη εξοικείωσης με το εξοπλισμό.

Οι νοσηλείες των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. είναι πολυήμερες, γεγονός που δεν επιτρέπει σε ένα ιατρό που εφημερεύει σποραδικά να γνωρίζει εις βάθος την πορεία και την εξέλιξη του ασθενή κάτι που είναι κρίσιμο για την βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση του.

Τους τελευταίους μήνες υπηρετούσαν στη Μ.Ε.Θ. Αγρίνιου μόνο 3 ιατροί που αναγκαζόταν για τη λειτουργία της σε υπερεφημέρευση. Οι εναπομείναντες 2 ιατροί με τη λύση που δίνεται συνεχίζουν να κάνουν διψήφιο αριθμό εφημεριών με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εργασιακή εξουθένωση.

Η Μ.Ε.Θ. του Αγρινίου δεν έχει Διευθυντή/ντρια και επιστημονικά υπεύθυνο εντατικολόγο μετά την αποχώρηση της παραιτηθείσας Διευθύντριας που εκ του Νόμου είναι υπεύθυνος/η για την εποπτεία και την βέλτιστη λειτουργία της κλινικής. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα μας γνωστοποιηθεί εγγράφως ο/η επιστημονικά υπεύθυνος εντατικολόγος πριν την ανάληψη υπηρεσίας.

Η έλλειψη ενός επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση του 1/3 των εφημεριών με μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία είναι αυτονόητο ότι δεν παρέχει τα εχέγγυα για την βέλτιστη λειτουργία ενός απόλυτα εξειδικευμένου τμήματος όπως είναι η Μ.Ε.Θ..

Η εγκύκλιος που αφορά την «Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων» Α.Π.:Γ2α/οικ.11525 (ΑΔΑ: ΩΖΗ9465ΦΥΟ-ΖΙΦ) έχει ορίσει ότι ο μικρότερος αριθμός ιατρών για την λειτουργία των Μ.Ε.Θ. με λιγότερες από 8 κλίνες είναι έξι (6) ιατροί.
Τα παραπάνω αναφερθέντα εκθέτουν τους εντελλόμενους σε αυξημένο κίνδυνο ποινικών διώξεων και νομικών διαδικασιών.
Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα ότι η λειτουργία της Μ.Ε.Θ. του Αγρινίου χωρίς Διευθυντή, με δυο μονίμους ιατρούς και συμπλήρωση 10 εφημερίων με μετακινούμενους ιατρούς δεν πληροί τα κριτήρια της βέλτιστης και ασφαλούς λειτουργίας για την υγεία των ασθενών της.
Η ΕΙΝΗ αποφασίζει να στηρίξει νομικά τους συναδέλφους και να προβεί σε κάθε ενέργεια στήριξης του αιτήματος για ανάκληση των εντέλλεστε, σεβόμενη την αναγκαιότητα ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ και την επιτέλεση του ιατρικού έργου σε ασφαλείς συνθήκες.

Η ΕΙΝΗ επικοινώνησε με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών της Αιτωλοακαρνανίας για να συντονίσουμε ως υγειονομικό κίνημα τη μάχη για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κασσελάκης: «Ο νέος κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκει σε εσάς» – Ανάρτηση με αιχμές για διαφωνούντες

diktio diktio

Ιωάννινα: Συνεχής η ρίψη αλατιού λόγω παγετού

diktio diktio

Βρέθηκε στην Αθήνα ο 49χρονος που είχε εξαφανιστεί από την Κόνιτσα Ιωαννίνων

diktio diktio

Ιωάννινα: Και πάλι στους δρόμους φοιτητές, πανεπιστημιακοί και συλλογικότητες

diktio diktio

Τράπεζες: Ξεκινάει το μηνιαίο χαράτσι στις καταθέσεις μας – Πόσα χρήματα θα μας παίρνουν

diktio diktio

Ιωάννινα: Μαθητής κάνει 112 χιλιόμετρα για να πάει σχολείο – Η καθημερινή του «Οδύσσεια»

diktio diktio