www.tvioannina.gr
Dimotiko Ioannina Qemuzexk6ozivq6s9nlex2viy71ka5vgpkrcf00gqg
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για την τύχη των Νομικών Προσώπων

Κοινοποίηση

Την Δευτέρα (6 Νοεμβρίου) στις έξι το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει το καθεστώς λειτουργίας των Νομικών Προσώπων στο πλαίσιο που ορίζει ο νέος νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε όλες τις παρατάξεις έχουν αποσταλεί οι εισηγήσεις και οι υπηρεσιακές τεκμηριώσεις που εκπονήθηκαν.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που μπορεί να επέλθουν από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων και τόνισε ότι θα πρέπει να κατατεθεί μία ρεαλιστική πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ικανή να πείσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για εξαιρέσεις.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον κρίσιμο λόγο καθώς αυτή θα χειριστεί το θέμα από την 1η Ιανουαρίου.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κατάργηση των Νομικών Προσώπων.

Την περίοδο εκείνη διατύπωσα την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει σε χρόνους κανονικότητας για την αυτοδιοίκηση ώστε να είναι και πιο ουσιαστικός. Μίλησα για τεράστιες αλλαγές που απαιτούν μελέτη ώστε να μην προκύψουν σοβαρά προβλήματα τους επόμενους μήνες, ειδικά σε δήμους μεγάλους όπως είναι ο δικός μας.

Ο νόμος ωστόσο ψηφίστηκε με την αυτοδιοίκηση να βρίσκεται πλέον μπροστά στις ασφυκτικές ημερομηνίες που ορίζει. Το άρθρο 52 καθορίζει πως μπορεί να γίνει η εξαίρεση των Νομικών Προσώπων.

Η Δημοτική Αρχή εκτίμησε ότι ο ΟΚΠΑΠΑ αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο που μπορεί να διατηρήσει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του ενώ τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, με δυσκολίες μεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον Δήμο.

Όμως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη βάση της πρότασης που θα καταθέσει η παράταξη Ενότητα Πολιτών καθώς αυτή θα βρεθεί στη διοίκηση του Δήμου από την 1η Ιανουαρίου.

Σεβόμενοι λοιπόν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και το γεγονός ότι μία άλλη δημοτική αρχή θα χειριστεί την υπόθεση των Νομικών Προσώπων, έχουμε καταθέσει στις παρατάξεις, εν όψει του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, όλα τα δεδομένα.

Υπάρχει η τεκμηριωμένη έκθεση για την αυτονομία του ΟΚΠΑΠΑ, υπάρχουν και οι υπηρεσιακές εισηγήσεις και τεκμηριώσεις για την αυτοτέλεια και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων του Δήμου –Πνευματικό Κέντρο, Σπήλαιο και Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε όποια πρόταση καταθέσει η παράταξη της νέας Δημοτικής Αρχής και μέσα στο χρονικό όριο που προβλέπεται από το νόμο θα συμπληρώσουμε την τεκμηρίωσή της –αν αυτό απαιτείται- και θα την αποστείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Όλες οι εισηγήσεις βρίσκονται ήδη στα χέρια των μελών του σώματος το οποίο θα αποφασίσει την Δευτέρα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Νόμο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να κατατεθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών ως τις 15 Νοεμβρίου.

Απαντώντας ο Δήμαρχος σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την διατήρηση της αυτονομίας του ΟΚΠΑΠΑ, σημείωσε ότι είναι ρεαλιστική με δεδομένη τη νέα πολιτική πραγματικότητα που δημιουργεί ο Νόμος.

«Ο Δήμος δεν μαξιμαλίζει. Η Δημοτική Αρχή εκτίμησε τα δεδομένα και εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική και μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοτέλεια του ΟΚΠΑΠΑ» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Οδοιπορικό για την Παιδεία – Ομιλία Ανδρουλάκη την Κυριακή στα Ιωάννινα

diktio diktio

Καλπάκι Ιωαννίνων: Το ιστορικό χωριό όπου το “Όχι” έγινε πράξη από μία χούφτα άντρες

diktio diktio

ΠΑΣ Γιάννινα: Χωρίς τρεις παίκτες στον αγώνα κόντρα στον Βόλο

diktio diktio

Κορονοϊός: Επαναφορά αυστηρών μέτρων στα νοσοκομεία «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας

diktio diktio

Ιωάννινα: Αντίθετοι στις ψηφιακές εξετάσεις 19 πανεπιστημιακοί καθηγητές

diktio diktio

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Μέγαρο Μαξίμου

diktio diktio