www.tvioannina.gr
Mendoni
ΕΛΛΑΔΑΙΩΑΝΝΙΝΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίνα Μενδώνη: Καταλύτης ο πολυπολιτισμικός πλούτος των Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Η επιτάχυνση των έργων Πολιτισμού συζητήθηκε για την πρωτεύουσα της Ηπείρου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σε δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως «μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Ιωαννίνων αποτελεί ο πολυπολιτισμικός της πλούτος, ο οποίος πρέπει να αναδειχθεί με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής». Πρόσθεσε, δε, πως στο Κάστρο των Ιωαννίνων εξελίσσεται ήδη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα του μνημείου, αλλά και της ίδιας της πόλης.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό των πόλεων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, εξελίσσονται έργα και ωριμάζουν μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα», υπογράμμισε η κυρία Μενδώνη. Ταυτόχρονα, έκανε ειδική αναφορά στο Κάστρο της πόλης, σημειώνοντας ότι «διαθέτει εξαιρετικούς χώρους με πλούσια ιστορία, που πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων, με βιώσιμες χρήσεις που να επιτρέπουν δράσεις, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και με ιδιώτες».

«Η αποκατάσταση και η ανάπλαση του τόσο σημαντικού μνημειακού συνόλου του Κάστρου των Ιωαννίνων απαιτεί τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου, η οποία εξελίσσεται, για τη συνολική ανάδειξή του με την ενοποίηση των δύο φρουρίων. Πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις για τις χρήσεις των μνημείων και την ιεράρχηση των αναγκαίων μελετών και έργων, με στόχο τη δημιουργία μια ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία να αναδεικνύει την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και της κοινωνίας των Ιωαννίνων», κατέληξε. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος τη πόλης, Θωμάς Μπέγκας, υπογραμμίζοντας πως «είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με την υπουργό η οποία αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει προσωπικά για τη διάσωση και αναβάθμιση της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων. Την ευχαριστώ και δεσμεύομαι ότι η συνεργασία μας θα είναι διαρκής, τόσο για την επιτάχυνση των εξελισσόμενων έργων όσο και για την ένταξη νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος του τόπου».

Προτεραιότητα για το Υπουργείο και τον Δήμο αποτελεί η εμπρόθεσμη υλοποίηση του έργου που αφορά στις υποδομές προσβασιμότητας της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων, έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο και υλοποίησης των Δήμο Ιωαννιτών και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ. Τέλος, συμφωνήθηκε, η επανεξέταση και η όποια αναγκαία τροποποίηση, ώστε να προχωρήσει η πολιτιστική διαδρομή σημείων του ιστορικού κέντρου μέχρι και τα Λιθαρίτσια, καθώς και η αναβίωση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δωδώνης, αφού προηγουμένως ο Δήμος υποβάλλει πλήρη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιωάννινα: Της έκλεψε κοσμήματα και γυαλιά ηλίου

diktio diktio

Επιταγή ακρίβειας: Τα ποσά και οι δικαιούχοι

diktio diktio

Χατζηδάκης προς την αντιπολίτευση: Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers

diktio diktio

Ιωάννινα: Γεύσεις από πολλές χώρες σε μια διαφορετική βραδιά

diktio diktio

Τρεις καταδίκες για την τραγωδία στο Norman Atlantic

diktio diktio

Αυτοκίνητα: Με Αύξηση 16,1% «έκλεισαν» οι πωλησεις το 2023

diktio diktio