www.tvioannina.gr
Xeirourgeio Ptsj1ql2zw2hrkjrl2sx5tko0354negr1jwkud6qig
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Κοινοποίηση

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα λειτουργήσει μία από τις 17 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών που θα απαρτίζουν το Εθνικό Δίκτυο, το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει στη σελίδα opengov.gr έως τις 20 Οκτωβρίου 2023,.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά από ΑΕΕ.

2η αιτία θανάτου τα εγκεφαλικά

Τα εγκεφαλικά αποτελούν τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας παγκοσμίως προξενώντας μια συνεχώς αυξανόμενη επιβάρυνση στους Έλληνες πολίτες (57.000 εγκεφαλικά/έτος). Ένας στους έξι συνανθρώπους μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Η χώρα μας παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνητότητας & υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη: 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά/έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία/έτος. Το κόστος που σχετίζεται με το εγκεφαλικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ/έτος και οι εκτιμήσεις προβλέπουν αύξηση της επίπτωσης (κατά 34%) και του κόστους των εγκεφαλικών (κατά 44%) έως το 2040 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Μεγάλο μέρος αυτών των επιπτώσεων μπορεί να ελαττωθεί με κατάλληλες επενδύσεις και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας για την βελτιστοποίηση της πρόληψης, θεραπείας, υποστήριξης και φροντίδας των ασθενών με εγκεφαλικό. Οι μονάδες εγκεφαλικών αποτελούν Τμήματα αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου που νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με εγκεφαλικό και παρέχουν 24ώρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (Monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων, και θεραπευτικής παρέμβασης. Οι μονάδες εγκεφαλικών έχουν αποδείξει σε κάθε σύστημα υγείας όπου εφαρμόστηκαν την ικανότητά τους να ελαττώνουν τη θνησιμότητα, να αυξάνουν την ανεξαρτησία μετά το εγκεφαλικό και τελικά να μετριάζουν το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Αυτές οι μονάδες διασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα.

Με βάση το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Εγκεφαλικά το οποίο έχει υιοθετηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνεται το 90% των ασθενών με εγκεφαλικό να λαμβάνουν περίθαλψη σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών. Πρωταρχικός στόχος για τη δημιουργία ενός συγχρόνου συστήματος υγείας είναι η ίδρυση αυτών των μονάδων πανελλαδικά μέσω του παρόντος σχεδίου νόμου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλά ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το ΑΕΕ πανευρωπαϊκώς. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά/έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000€ και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς γηράσκει ο πληθυσμός.

Δίκτυο 17 Μονάδων Εγκεφαλικών

Με τη δημιουργία εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τουλάχιστον 7.500 ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος πολύ λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότεροι ασθενείς με αναπηρία και λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης. Δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς, πρόκειται για ζωές.

Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού δικτύου, με την αύξηση των κέντρων θρομβεκτομής και την ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη χρήση των καινοτόμων αυτών υπηρεσιών υγείας, θα προσδώσει περαιτέρω αξία μελλοντικά στο πρόγραμμα.

Οι μονάδες εγκεφαλικού προσφέρουν ελπίδα, ανάρρωση και μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με τη θέσπιση πλαισίου για την υποστήριξη των μονάδων εγκεφαλικών, εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα δεσμεύεται να παρέχει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας στους ανθρώπους της. Αυτή η δέσμευση όχι μόνο θα σώσει ζωές αλλά και θα ενισχύσει τη συνολική ευημερία του πληθυσμού μας. Μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα, μειώνουμε την αναπηρία, τον θάνατο και τον πόνο για αμέτρητους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Πέρα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Μονάδα θα δημιουργηθεί και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Tα Ιωάννινα ως κόμβος ψηφιακής οικονομίας και καινοτομίας

diktio diktio

Με τα κορίτσια που κέρδισαν τον Παγκόσμιο Τελικό F1 in Schools συναντήθηκε η Μαρία Κεφάλα

diktio diktio

Στρεπτόκοκκος σε μαθητές στα Ιωάννινα οδηγεί σε κλείσιμο δημοτικού σχολείου

diktio diktio

Ιωάννινα: Συμφωνία για πιο στενή και αποδοτική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου

diktio diktio

Ιωάννινα: Διαμαρτύρονται για την απουσία των Ιωαννίνων από τη διαφήμιση του ΕΟΤ

diktio diktio

Ιωάννινα: Άνοιξε η χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Μαβίλη

diktio diktio