Είστε αντιπολίτευση σε ακραίας μορφής βέρτιγκο. Από την μια επισημαίνετε τα προβλήματα, από την άλλη καταψηφίζετε τις ρυθμίσεις που τα αντιμετωπίζουν. Από τη μια υπάρχει το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων που προβλέπει οκτώ συγκεκριμένες βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών. Από την άλλη υπάρχουν μια σειρά από γκάφες, τυφλό κομματικό πάθος, πολιτικός ερασιτεχνισμός. Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση».
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Έθεσε δε στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν στις ονομαστικές ψηφοφορίες θα καταψηφίσει τη σειρά θετικών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι:
- Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τις σχετικές θετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τόνισε: «Εσείς θέλετε να αδιαφορήσουμε για τις τράπεζες και τους καταθέτες και να κάνουμε λαϊκισμό, όπως εσείς. Δεν θα ήμασταν τότε εντάξει απέναντι στο καθήκον μας που είναι η στήριξη της οικονομίας, γιατί ανάπτυξη με κατεστραμμένες τράπεζες δεν υπάρχει».
- Θέσπιση για πρώτη φορά υποχρεώσεων ενημέρωσης τους servicers. «Θα καταψηφίσετε τη λειτουργία πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών μέχρι τις 31 Μαρτίου, για την οποία ενοχλούνται οι servicers; Θα καταψηφίσετε τα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ και το κλείσιμο για όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία; Κάποιοι από κομματικό φανατισμό δεν βλέπουν τι διαβάζουν. Αν καταψηφίσετε, να δω τι θα πείτε στους ανθρώπους που λέτε ότι υποστηρίζετε σήμερα».
- Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Θα καταψηφίσετε τη μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων στο 3%; Το μεγαλύτερο έως 28% κούρεμα του χρέους; Την υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τους ευάλωτους; Αν το κάνετε, θα βγω να πω ότι η αντιπολίτευση θέλει να επιβάλει υψηλοτέρα επιτόκια στους δανειολήπτες και να δώσει όλα τα περιθώρια στους servicers να συνεχίσουν τις αθέμιτες πρακτικές. Να δω αν είστε με τους δανειολήπτες ή τους servicers», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
- Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων: «Πράγματι είναι μια εκκρεμότητα. Αλλά οι προβλέψεις σας ότι θα έρχονταν τα κοράκια να κατασπαράξουν τους δανειολήπτες δεν επαληθεύτηκαν. Κανένα κοράκι δεν ήρθε προφανώς γιατί οι ρυθμίσεις δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές. Και τώρα προσπαθούμε να προχωρήσει με εκπτώσεις στην τιμή αγοράς των ακινήτων από τις οποίες θα επωφελούνται και οι δανειολήπτες κατά την επαναγορά. Εσείς δεν θέλετε να έχουν έκπτωση οι δανειολήπτες;», σημείωσε ο υπουργός.
- Παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα. Στόχος είναι να έρχεται νωρίτερα η δεύτερη ευκαιρία, ας μας πει κάποιος που είναι το πρόβλημα.
- Διεύρυνση του πεδίου των εταιρειών παροχής πιστώσεων στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Με τη ρύθμιση δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Επέκταση του συστήματος IRIS για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ χωρίς προμήθεια, πρωτοβουλία που βοηθά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων που διαπιστώνει η ΤτΕ και των ποινών που επιβάλλει. «Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε, είμαι περίεργος να δω αν θα φύγετε από τη δική σας θέση», είπε ο υπουργός.
Απαντώντας σε αναφορές στελεχών της αντιπολίτευσης για έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ευάλωτους και την πρώτη κατοικία ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι – πέρα από το φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας και τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών στην ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ – υπάρχουν άλλες 6 επιμέρους δυνατότητες που είναι:
- Οι διμερείς συμβάσεις με τράπεζες και servicers.
- Ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
- Το ενδιάμεσο -για την περίοδο μέχρι να συσταθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης- πρόγραμμα επιδότησης για ευάλωτα νοικοκυριά.
- Το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου από τις τράπεζες το οποίο -όπως ανέφερε- απευθύνεται σε 50.000 συμπολίτες μας, αλλά από αυτούς έχουν ενταχθεί μόνο 7.000. Οι υπόλοιποι 43.000 αρνήθηκαν, καθώς το πρόγραμμα απαιτούσε άρση του απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών.
- Το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
- Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που εξασφαλίζει στους άστεγους σπίτι με πληρωμένο ενοίκιο και δουλειά.
Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε εξάλλου τα στοιχεία για το ύψος του ιδιωτικού χρέους, που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, τη βελτίωση σε σχέση με το ληξιπρόθεσμο χρέος από το 2019, το πλήθος των ρυθμίσεων που επιτυγχάνονται διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Ενώ επανέλαβε τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Δημόσιο είχε μεγαλύτερο όφελος (33,4 δισ.) σε σχέση με τις απώλειες (30,9 δισ.), καταρρίπτοντας επίσης τις σχετικές αναφορές.
«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους ευάλωτους αλλά να μην ξεχνάμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και εκείνους που ενώ πιέζονται εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:
«Παραθέσατε στοιχεία που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Το δόγμα σας, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα, είναι τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Έχετε πέσει σε κατ’ εξακολούθηση γκάφες. Είστε κόμματα που επιδοτείτε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σας καλώ να συνεχίσετε να το κάνετε».
cnn.gr