Διακυβέρνηση Τραμπ και Κίνα: Επιπτώσεις και Αντιδράσεις
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, μετά την επιβολή δασμών 145% από την αμερικανική κυβέρνηση στο Πεκίνο. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών και έχει επηρεάσει τις διεθνείς χρηματαγορές, παρά την αρχική αισιοδοξία που προκάλεσε η απόφαση του Τραμπ για τρίμηνη αναστολή δασμών στους άλλους εμπορικούς συμμάχους.
Η Wall Street έκλεισε με σημαντική πτώση, ενώ και οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο, δείχνοντας μια αυξανόμενη ανησυχία στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει πως θα προκύψει τελικά συμφωνία με την Κίνα, παρά την επιβολή αυτών των υπέρογκων δασμών. Η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις συνεχείς αλλαγές στη στρατηγική του προεδρικού γραφείου δημιουργεί ισχυρούς κραδασμούς στις αγορές.
Η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές συνεχίζεται, με την Wall Street να κλείνει αρνητικά και τον δείκτη Dow Jones να πέφτει κάτω από τις δύο μονάδες. Ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 5%. Παράλληλα, οι αγορές στην Ασία άνοιξαν με αρνητικές τάσεις, ενισχύοντας τους φόβους για πιθανή μετάδοση αυτής της αστάθειας και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αν και το κλίμα είναι βαρύ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την αρνητική ψυχολογία, δηλώνοντας ότι θα βρει κοινό τόπο με τον Σι Τζιν Πινγκ. Έκανε λόγο για φιλία μεταξύ τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά την επιβολή των 145% δασμών, θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια λύση. Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο προστέθηκαν επιπλέον 20% δασμοί στη μάχη κατά της παράνομης διακίνησης του φεντανύλη, ενισχύοντας την συνολική επίπτωση στους δασμούς.
Η Κίνα, από την πλευρά της, αντέτεινε σταδιακά μέτρα, όπως η μείωση του αριθμού των αμερικανικών ταινιών που προβάλλονται στη χώρα, μια ενέργεια που θεωρείται αντίμετρο στις αμερικανικές αποφάσεις.
Η Ευρώπη Αντεπίθεση: Ενδυνάμωση Σχέσεων με την Κίνα
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη φαίνεται να αναλαμβάνει δραστική δράση, επιδιώκοντας να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Κίνα. Σήμερα βρίσκεται στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και αναμένεται η επίσκεψη της προεδρεύουσας της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δεδομένης της αυξανόμενης κινητικότητας στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι αναστέλλει τα προγραμματισμένα μέτρα της, αποδεχόμενη την κίνηση καλής θέλησης του Τραμπ για τριήμερη αναστολή των δασμών. Ωστόσο, ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο που οι διαπραγματεύσεις δεν αποδώσουν, καθώς ο Τραμπ έκανε σαφές ότι οι δασμοί για την Ευρώπη θα ισχύσουν κανονικά αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές αρχές για τη δυνατότητα συμπαραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με στόχο την αμοιβαία άρση των δασμών. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σχεδιάζεται να υπάρξει ελάχιστη τιμή πώλησης για αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τη σχετική συμφωνία να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Αναμένουμε σύντομα τις δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ και του Σι Τζιν Πινγκ, οι οποίες πιθανόν να επηρεάσουν τη συνεχιζόμενη κρίση.
Apple: Στρατηγικές Μετατόπισης και Αποθήκευσης
Μια ενδιαφέρουσα κίνηση υπό το φόβο των δασμών είναι η απόφαση της APPLE να μεταφέρει 600 τόνους (περίπου 1,5 εκατομμύριο κινητά) από τις εγκαταστάσεις της στην Ινδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας ναυλωμένο αεροσκάφος. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στο να δημιουργήσει σημαντικά αποθέματα iPhone στην αμερικανική αγορά, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την εταιρεία.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των iPhone στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν, δεδομένης της εξάρτησης της Apple από την Κίνα ως τον κύριο κόμβο κατασκευής των προϊόντων της. Η Apple πωλεί περισσότερα από 220 εκατομμύρια iPhone παγκοσμίως ετησίως, και οι έρευνες δείχνουν ότι το 20% των εισαγωγών iPhone προέρχεται από την Ινδία, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από την Κίνα.