Συμφωνία ΕΕ και Κίνας για Ελάχιστες Τιμές σε Ηλεκτρικά Οχήματα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα προχωρούν σε διαβουλεύσεις με σκοπό να διερευνήσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, αντί για την επιβολή δασμών που εφαρμόστηκαν από την ΕΕ πέρυσι. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao τις τελευταίες ημέρες, καταλήγοντας σε συμφωνία να εξεταστούν οι ελάχιστες τιμές.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. Ο Μάρος Σέφκοβιτς είχε δηλώσει παλαιότερα ότι οι ελάχιστες τιμές πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικές και εφαρμοστέες με τους δασμούς της ΕΕ, προκειμένου να είναι βιώσιμες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι προηγούμενες συμφωνίες καθορισμού ελάχιστης τιμής αφορούσαν ομοιογενή προϊόντα και όχι σύνθετα προϊόντα, όπως είναι τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μια μοναδική ελάχιστη τιμή δεν θα ήταν επαρκής για να αντιμετωπίσει τη ζημιά που προκαλείται από τις επιδοτήσεις των κινεζικών κατασκευαστών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είχε αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το περασμένο Οκτώβριο έως και 45,3%. Ωστόσο, οι αρχές στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο εξετάζουν την πιθανότητα άρσης αυτών των δασμών μέσω δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές, γνωστές και ως αναλήψεις υποχρεώσεων τιμών για εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για να βρει μια εναλλακτική λύση στους δασμούς, οι οποίοι ανέρχονται σε 17,0% για τα οχήματα της BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για τη SAIC, επιπλέον του τυπικού δασμού εισαγωγής 10% που ισχύει στην ΕΕ.
Η συζήτηση γύρω από μια πιθανή ανακωχή στη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη γίνεται σε μια χρονική στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο με μερικούς από τους πλέον στενούς εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και της Κίνας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Πεκίνο είχε επιβάλει πέρυσι τιμωρητικούς δασμούς στο γαλλικό κονιάκ, πλήττοντας τις πωλήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και σε μία μεγάλη αγορά κονιάκ για διεθνείς εταιρείες, όπως οι Hennessey, Remy Cointreau και Pernod Ricard.
Η γερμανική ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας VDA υποδέχθηκε θετικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας, προβάλλοντας την προτεραιότητα μιας διαπραγματευόμενης λύσης. «Ανεξαρτήτως των τρεχουσών παγκόσμιων εξελίξεων, πρέπει να συζητήσουμε πώς να μειωθούν τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο αντί να δημιουργούνται νέα», ανέφερε χθες η VDA.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πέρυσι πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους στην Κίνα, επικρίνουν τους δασμούς ανησυχώντας για πιθανή εμπορική σύγκρουση με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.