Εμπορικές Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: Αυξήσεις Δασμών και Πολιτικές Απειλές
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 50% στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τους δασμούς 34% που έχει επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίποινα, σχεδόν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προεδρικού διατάγματος την 2α Απριλίου.
Ο Λευκός Οίκος έχει δώσει διορία μέχρι τις 8 Απριλίου στο Πεκίνο να τροποποιήσει τη θέση του, και αν δεν το πράξει, οι αμερικανικοί δασμοί στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα θα αυξηθούν σε 104% από τις 9 Απριλίου. Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές και τις τιμές καταναλωτικών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, είναι πολύ απίθανο το Πεκίνο να υποχωρήσει μπροστά στις νέες απειλές του Τραμπ. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται μάλιστα από κινεζικές διπλωματικές πηγές. Η στρατηγική αυτή έχει επιφέρει αυξημένη ανησυχία στους διοικούντες της Κίνας, καθώς η πολιτική και οικονομική σταθερότητά τους διακυβεύεται.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντεπίθεση με Δασμούς
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από έγγραφο του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιβάλλει δασμούς ύψους 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, σε απάντηση στους δασμούς που εφαρμόστηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι συγκεκριμένοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 16 Μαΐου για μερικά προϊόντα και για άλλα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Η λίστα περιλαμβάνει διάφορα αγαθά, όπως διαμάντια, οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια. Σημειώνεται ότι προϊόντα όπως το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά έχουν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα απεργίας του δασμού.
Διπλωματικές Εξελίξεις σχετικά με το Ιράν
Οι τελευταίες εξελίξεις περιλαμβάνουν και τη διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ στον στόχο τους να περιορίσουν τις απειλές από το Ιράν. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με την Τεχεράνη, με την ελπίδα να τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία που θα εμποδίσει την αγορά πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι κυρώσεις και άλλες επιπτώσεις περιμένουν το Ιράν εάν οι συνομιλίες δεν έχουν αποτέλεσμα.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του Ιράν, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Νετανιάχου, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τραμπ, δήλωσε τη δέσμευσή του να εξαλείψει τη Χαμάς και τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία γύρω από τους ομήρους, αναγνωρίζοντας παράλληλα «το τολμηρό όραμα» του Τραμπ για την περιοχή.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η κατάσταση στη Γάζα θα είναι «πολύ καλύτερη» υπό αμερικανικό έλεγχο, υποδηλώνοντας έτσι ότι η αμερικανική παρέμβαση θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν αναλυτικά τη δασμολογική πολιτική και την προσπάθεια του Ισραήλ να επιτύχει ελάφρυνση των δασμών, σε μια εποχή που η εμπορική σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ συνεχώς εξελίσσεται.
Ο Τραμπ τόνισε την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης που έχει με τη Ρωσία σχετικά με τους δασμούς, αναφερόμενος στην απουσία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, συζητήθηκαν σχέσεις με τη Συρία και την Τουρκία, με τον Τραμπ να επισημαίνει τις καλές του σχέσεις με τον Ερντογάν και την επιθυμία του να είναι σε θέση να βοηθήσει τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.