Η Στρατηγική της ΑΑΔΕ για τη Μείωση της Φοροδιαφυγής
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η μείωση της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί μυστικό, αλλά προκύπτει από σκληρή εργασία και οργανωμένο σχέδιο που έχει εφαρμοστεί με αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια. Κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ο κ. Πιτσιλής τόνισε τη σημασία της ψηφιοποίησης της Φορολογικής Διοίκησης, με το ελληνικό σύστημα παρακολούθησης συναλλαγών να συγκαταλέγεται στα πιο εξελιγμένα διεθνώς, προσφέροντας μάλιστα πρότυπα και σε άλλες χώρες.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες αυτής της στρατηγικής είναι η μείωση του κενού ΦΠΑ από το 29% το 2017 στο 13,7% το 2022. Ο Διοικητής ανέφερε ότι αυτή η πρόοδος έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι επιδόσεις της ΑΑΔΕ έχουν αναγνωριστεί και από οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s. Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Φορολογικής Διοίκησης έχει θετική επίδραση στις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων, βοηθώντας την Ελλάδα να πλησιάσει στην επιθυμητή επενδυτική βαθμίδα.
Άλλη μια καινοτομία που προανήγγειλε ο Διοικητής είναι η αξιοποίηση της φορολογικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Παρά την ύπαρξη κινδύνων λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης στις νέες τεχνολογίες, τόνισε ότι αυτές δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη, ιδίως σε μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονα δημογραφικά προβλήματα. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει ήδη τεχνολογία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, χρησιμοποιώντας διαγνωστικά μοντέλα για την αναγνώριση ύποπτης συμπεριφοράς, καθώς και ψηφιακούς βοηθούς (chatbots) για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εξελίξεις και Συμπεράσματα από την Industry
Ο Σπύρος Καμινάρης, Εταίρος και Επικεφαλής Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, τονίζοντας ότι οι ψηφιοποιημένες διαδικασίες έχουν αποδώσει καρπούς, κυρίως μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των δημοσίων εσόδων. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και η υποχρεωτική διαβίβαση των λογιστικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με έρευνα της EY Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 124 εταιρείες, το 80% των συμμετεχόντων βλέπει τη συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA, ως κορυφαία προτεραιότητα. Επιπλέον, το 60% επισημαίνει τη σημασία της αυτοματοποίησης των εσωτερικών διαδικασιών τους, ενώ το 33% ήδη επενδύει σε τεχνητή νοημοσύνη και αξιοποίηση δεδομένων για να καλύψει τις απαιτήσεις φορολογικής συμμόρφωσης και reporting.
Αν και διαφαίνεται αυξανόμενος φορολογικός κίνδυνος, 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόδοση της διαχείρισης των διαφορών τους με τις φορολογικές αρχές.