Διπλωματικές Πρωτοβουλίες της Ρωσίας για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα
Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για διαπραγματεύσεις
Η Ρωσία έχει εκφράσει την προθυμία της να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να συμβάλει στην επίλυση της κατάστασης γύρω από το αντιαντίθετο θέμα.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία προτίθεται να χρησιμοποιήσει πολιτικοδιπλωματικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ενδεχομένως ως εγγυητής σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
Εξελίξεις στο Ιράν και Σημαντικές Συναντήσεις
Η επίσκεψη του Αμπάς Αραγτσί, επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, στην Μόσχα «στα τέλη της εβδομάδας» είναι επίσης σημαντική, καθώς θα συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει πριν από έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο στο Ομάν.
Οι ΗΠΑ και το Ιράν, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, έχουν αρχίσει πρόσφατα να διεξάγουν συνομιλίες με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν, προκείμενου να επιλύσουν τα θέματα που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Διεθνείς Ανησυχίες και Η Θέση του Ιράν
Οι δυτικές χώρες, επικεφαλής των οποίων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζουν προειδοποιήσεις εδώ και χρόνια ότι το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, η Τεχεράνη απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υπερασπίζεται το δικαίωμά της να διαθέτει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, ειδικότερα για την παραγωγή ενέργειας.
Ρωσία και Διεθνείς Συμφωνίες
Η Ρωσία αποτελεί ένα από τα κύρια συμβαλλόμενα μέρη στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015. Αυτή τη συμφωνία, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν το 2018, επαναφέροντας τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ζήτησε από το Ιράν να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία, απειλώντας ότι θα προχωρούσε σε στρατιωτικά μέτρα εάν οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν.
Η κατάσταση λοιπόν στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει τεταμένη και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε μια ομαλή και ειρηνική λύση.