www.tvioannina.gr
7dc9965f5e05eb7b9c5e653370d11d9a no watermark
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Χούθι σε Κρίση: Σοβαρές Ανθρωπιστικές Συνέπειες από τον Αμερικανικό Πληγματισμό στο Λιμάνι της Υεμένης

Κοινοποίηση

Επίθεση στο Λιμάνι της Υεμένης: Ανθρωπιστική Κρίση και Πολιτική Αναταραχή

Μία από τις πιο τραγικές ημέρες στην πρόσφατη ιστορία της Υεμένης σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα επλήγησαν το λιμάνι καυσίμων Ρας Ίσα στη δυτική περιοχή της χώρας. Αυτές οι επιθέσεις είχαν τραγικές συνέπειες, με τουλάχιστον 38 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 102 να τραυματίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την επίθεση, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν στη μείωση της οικονομικής ισχύος των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και κατηγορούνται για τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε: «Στόχος των πληγμάτων ήταν να περιοριστεί η οικονομική δύναμη των Χούθι, οι οποίοι συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται και να προξενούν πόνο στον λαό τους».

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των Χούθι ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό το πρίσμα των συνεχών επιθέσεων των Χούθι σε πλοία που φέρουν εμπορεύματα, γεγονός που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής.

Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι έχουν εκτελέσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους, στοχεύοντας εμπορικά πλοία που διασχίζουν την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι οι επιθέσεις τους αποσκοπούν σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ ως μορφή διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίμηνης εκεχειρίας στη Γάζα, οι Χούθι είχαν αναστείλει τις επιθέσεις τους, προειδοποιώντας ότι θα επαναληφθούν μόλις αρχίσουν ξανά οι επιθέσεις από το Ισραήλ.

Το πλήγμα στο λιμάνι Ρας Ίσα πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο υψηλής έντασης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξέταζαν τη στρατηγική τους στην περιοχή, επιδιώκοντας να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούθι. Οι θρυμματισμένες ζωές και οι πολυάριθμοι θάνατοι, κυρίως εργαζομένων στο λιμάνι, αντικατοπτρίζουν το βάθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η Υεμένη.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις αυτές, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια, εάν δεν επιτευχθεί άμεση ειρηνική λύση στην πολύχρονη σύγκρουση στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανάβαθμιση της Διπλωματικής Κρίσης: Η Γαλλία Απελαύνει 12 Αλγερινούς Προξενικούς Υπαλλήλους

Η Ελλάδα δεσμεύεται να στηρίξει τον Λίβανο: Δηλώσεις Ν. Δένδια στη Βηρυτό

Δωρεά Έξι Θαλάμων Αρνητικής Πίεσης στην «Η Σωτηρία» από την Eurobank: Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Υποδομής

Καραλής Στηρίζει την Ελλάδα με Λάμψη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: Υψηλό Άλμα στα 5,95 μ.

Κτήση Ανθρακα: Ιδρύοντας Εθνικό Living Lab για Γεωργία Άνθρακα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δασμολογικές Επιπτώσεις: JPMorgan και Moody’s προειδοποιούν για τις συνέπειες στους ευρωπαϊκούς κλάδους και τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο